Enneagram

Het enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat zich met bewust of onbewust gedrag bezighoudt. De 9 enneatypen worden beschreven vanuit de manier waarop ze in het leven staan. Het model beoogt inzicht te geven in het eigen karakter en de relaties met anderen. Het enneagram bestaat uit negen basismodellen van ons gedrag. Elk mens herkent de negen modellen meestal wel in zijn eigen leven, maar er zijn bij de meesten mensen wel één of meerdere enneagramtypen wat dominanter. De dominante typen verklaren waarom wij ons op een bepaalde manier gedragen of een bepaalde kijk op de wereld hebben. Inzicht in het enneagram beoogt mensen te helpen zichzelf en anderen te begrijpen, en in het bijzonder waarom mensen op een bepaalde manier op elkaar reageren. Ook wil het een handvat geven om naar persoonlijke groei te zoeken.

De 9 types van het enneagram

Enneatype 1: Perfectionist

Foto van coach Cor van Ruijven van CvR VISIE zittend in het gras met blote voeten en steunend op een weegschaal. De foto hoort bij Enneagram Type 1. De Perfectionist.

De perfectionist is gericht op perfectie, is niet gauw tevreden en zegt dat alles altijd beter kan.

1 – Perfectionist

Enneatype 2: Helper

Foto van coach Cor van Ruijven van CvR VISIE met een doos en een hartjesballon in zijn handen. De foto hoort bij Enneagram Type 2. De Helper.

De helper is gericht op het helpen van anderen. Ze zijn gezellig, oprecht, vriendelijk en warm.

2 – Helper

Enneatype 3: Winnaar

Foto van coach Cor van Ruijven van CvR VISIE. Op de foto draagt Cor een licht grijs geruiten colbert en een polo. Cor van Ruijven staat blij op de foto en heeft een bokaal in zijn hand.

De winnaar is gericht op succes, is ambitieus, charmant, competent, enthousiast, hebben veel energie en hechten aan status.

3 – Winnaar

Enneatype 4: Romanticus

Foto van coach Cor van Ruijven van CvR VISIE naast een schildersezel met een schilderspalet in zijn handen.

De romanticus is zeer gevoelig, creatief, zelfbewust, gereserveerd, emotioneel, eerlijk, persoonlijk en meelevend.

4 – Romanticus

Enneatype 5: Waarnemer

Foto van coach Cor van Ruijven van CvR VISIE. Cor heeft een leesbril op en in zijn handen bevindt zich een stapel boeken. Het bovenste boek is opengeslagen. Op de foto is te zien dat Cor uit het opengeslagen boek leest.

Waarnemers zijn alert, hebben inzicht, overzicht, bekijken zaken van alle kanten en komen dan met een haarscherpe analyse.

5 – Waarnemer

Enneatype 6: Loyalist

Foto van coach Cor van Ruijven van CvR VISIE. Cor is op de foto twee maal te zien. Hij staat virtueel met zijn rug tegen een kopie van zichzelf aan. Zowel de Cor links als de Cor rechts kijkt recht in de camera.

De loyalist is toegewijd, gericht op zekerheid, betrouwbaar, hardwerkend en verantwoordelijk.

6 – Loyalist

Enneatype 7: Levensgenieter

Foto van Cor van Ruijven van CvR VISIE die blij ballonnen voor zich uitgooit.

Zevens hebben legio ideeën en moeten veel opties hebben om goed te kunnen functioneren. De levensgenieter wordt ook wel avonturier genoemd.

7 – Avonturier

Enneatype 8: Baas

Foto van coach Cor van Ruijven van CvR VISIE met een doos kopieerpapier onder zijn arm. De foto hoort bij Enneagram Type 8. De Baas.

Een enneatype baas is krachtig, sterk, dominant en vol zelfvertrouwen. Achten beschermen graag anderen, maar hebben een hekel aan zwakte.

8 – Baas

Enneatype 9: Bemiddelaar

Enneagram type 9: de bemiddelaar. Op de foto zijn de wazige schimmen van een man (rechts) en een vrouw (links) te zien. De man en de vrouw staan lijnrecht tegenover elkaar. In het midden staat Cor van Ruijven die de bemiddelaar uitbeeldt.

De bemiddelaar is makkelijk en stabiel, wekt vertrouwen en vermijdt ruzies. Het zijn vriendelijke, begripvolle luisteraars.

9 – Bemiddelaar