De Weg van ieder proces

Je bent je er zelf niet zo vaak van bewust, maar er spelen zich in het dagelijks leven heel wat processen af in en om ons heen. Je bent je bijvoorbeeld aan het oriënteren om een ander huis te kopen of je wilt een training/opleiding gaan volgen waarmee je hoopt  een nieuwe functie te gaan realiseren. Zo spelen er bij iedereen zaken die in ontwikkeling zijn.

Hieronder staan de stappen benoemd en afgebeeld die spelen bij processen van ontwikkeling:

  • Startpunt van een proces
  • Willen
  • Geloven
  • Onderzoeken
  • Creëren
  • Integreren
  • Ontvangen
  • Verfijnen
  • Doel bereikt
  • Ontspannen

De start van een proces (0) komt op het moment dat je onvrede voelt over een bepaalde situatie of dat je een verbetering voorstelt van die situatie. Als je in het proces van 0 naar 1 gaat, kom je op het punt van willen. Je wilt iets gaan vernieuwen/verbeteren en je gaat op zoek naar hoe je het kan gaan aanpakken. Je komt dan eerst op het punt van onderzoeken 3 te staan. Op dit punt ga je onderzoeken wat je wat je nodig hebt om verbeteringen door te voeren. Op het punt van creëren 4 creëer je je wat je nodig hebt om je doel te bereiken.

Op dit punt kom je ook je onzekerheden tegen. Weet ik wel zeker of ik dat wil of wat zouden anderen ervan vinden? In de praktijk komt het nog wel eens voor dat je door deze onzekerheden of angsten weer terug gaat naar punt van willen. De ruimte tussen creëren en integreren wordt niet voor niets het ravijn genoemd.

Als je in staat ben om je te ontdoen van al die onzekerheden en angsten, geloof je dat je je doelen kan gaan bereiken. Als dit geloof er is, kun je vanaf creëren de stap maken naar integreren maken en kom je uit op 6 van integreren uit. Zoals je ziet lopen de processen tot en met het punt van creëren nog wel eens door elkaar heen en gaat het in principe nog steeds over de theorie om tot vernieuwing te komen. Het gaat in deze uitleg te ver om dieper in te gaan op het feit dat de processen in deze fase door elkaar heen lopen.

Op het punt van integreren ga je de theorie in de praktijk brengen. Van bijvoorbeeld de nieuwe motor van de tekentafel ga je alle onderdelen produceren en werkelijk in elkaar zetten. De volgende fase in het proces is ontvangen. De nieuwe motor wordt getest en je krijgt feedback van de gebruiker. Deze feedback mag je ontvangen en gebruiken om in dit geval jouw motor aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Dit aanpassen gebeurt in de fase van verfijnen. Deze fase zal je goed af moeten sluiten om uiteindelijk je doel te gaan bereiken. Zodra je doel bereikt is, mag je gaan genieten van je bereikte doel en gaan ontspannen. De laatste fase wordt in de praktijk nog wel eens over geslagen. Toch is het belangrijk om te ontspannen, want er komen dan makkelijker nieuwe inzichten naar boven drijven.